Tuesday, 22 January 2013

Peluang Tambah Pendapatan Dengan Affiliate Amazon


Salam sejahtera,

Apa khabar semua?  Diharap anda semua baik-baik belaka hendaknya.  Terlebih dahulu saya memohon maaf kerana telah lama tidak meng"update" blog ini.  Seperti yang telah saya maklumkan saya sedang menunggu kiriman barang dari chinabuye.com untuk dinilai kualiti barangan dan jangka waktu penghantaran. Selain dari itu saya juga sedang mengumpul maklumat untuk akaun "stealth" ebay iaitu akaun alternatif ebay untuk mengurangkan masalah "selling limit" dan masalah akaun digantung atau ditamatkan.  


Saya juga sedang mengkaji berkenaan teknik dropship "Print On-Demand", yang popular dikalangan penggiat ebay tanahair.  Dari kajian saya telah terbukti memang ada penggiat ebay yang mendapat hasil sehingga puluhan ribu ringgit setahun hanya dengan teknik dropship POD ini.  Semua ini akan saya kongsikan disini dengan anda semua insyaAllah.



Untuk kali ini saya ingin mengambil kesempatan untuk berkongsi satu lagi teknik untuk menghasilkan wang di internet iaitu dengan kaedah "affiliate amazon".  Kepada yang belum kenal apa itu amazon, ia adalah merupakan pesaing yang terbesar ebay dalam bidang halaman web jualan internet.  Teknik "affiliate amazon" ini berbeza dengan teknik ebay kerana dengan teknik ini anda:
  1. Tidak perlu membeli item untuk jualan.
  2. Tidak perlu listing.
  3. Tidak perlu mengepos.
  4. Tidak perlu membayar dropshipper.
Anda perlu lakukan ialah:

A.    Analisa dan mengkaji produk.
B.    Bangunkan laman laman automatik.
C.    Cari orang untuk melakukan pemasaran untuk anda.




Walau pun begitu ini tidaklah bermakna anda tidak perlu buat apa-apa lansung dengan teknik "affiliate amazon" ini.  Ada yang perlu anda lakukan sebelum anda mendapat wang internet dengan "cara malas" ini.  Jika anda berminat untuk mendapat lebih banyak maklumat sila dapatkan di sini.

Nota kaki:
  1. Jangan lupa download ebook percuma di halaman web tersebut.
  2. Ada hadiah istimewa menanti anda yang membeli dengan link saya

Enhanced by Zemanta

Monday, 10 December 2012

Pelajaran Ke Tujuh : Teknik Dropship Item Fizikal

Pelajaran akan datang :


This toy is mini helicopter model controlled by Apple and transmitter. You should pull up the transmitter when the calling is coming. Do not operate or expose the helicopter or transmitter in the rain or at damp places with moisture. Please read the user
Harap maaf saya sedang menjalankan ujipandu dropship dengan syarikat ini. Diharap anda semua dapat bersabar, terima kasih.

Pelajaran Ke Enam: Bayaran Perkhidmatan Ebay / Ebay Fees

Salam sejahtera,

Apa khabar anda semua?  Semoga anda sihat-sihat belaka hendaknya.  Adakah di antara anda yang telah berjaya menjual permainan mengikut teknik dalam posting yang lalu?  Saya percaya ada diantara yang telah berjaya menjual dan mendapat hasil jualan ebay pertama anda.  Tahniah diucapkan!

Kepada yang masih belum berjaya jangan berputus asa dan teruskan usaha anda, cuba dan cuba lagi sehingga berjaya.  Ada suatu teknik yang amat berkesan bagi memancing pelanggan pertama anda, cuba anda fikir-fikirkan...kalau dah tak ada idea lansung sila hantar emel kepada saya, insyaAllah akan saya bantu.

Dalam teknik sebelum ini anda boleh lihat persaingan yang sengit dari pemain-pemain lama dalam ebay yang masih menggunakankan teknik ini bagi mengaut keuntungan.  Anda pasti dapat melihat ada diantara mereka yang telah bergelar "power seller" dengan menggunakan teknik "atas angin" tersebut.  Mereka juga sebenarnya pernah suatu hari dahulu merupakan seorang "newbie"seperti anda dan saya.  Jangan lupa, perjalanan seribu batu bermula dengan langkah yang pertama.

Perompak pun perlukan langkah yang pertama untuk "langkah seribu".

Kali ini saya ingin menulis tentang "ebay fees" atau yuran-yuran perkhidmatan yang dikenakan oleh ebay.  Sebenarnya saya sendiri tidak pernah membaca secara terperinci berkenaan perkara ini, apa yang saya lakukan ialah pergi ke tab "Account" >"Summary" untuk mendapatkan jumlah fees atau yuran yang terkini dikenakan oleh ebay.  Sudah tentu ini bukanlah cara yang terbaik, sepatutnya sebelum membuat apa-apa jualan perlu kita mengira atau menganggarkan untung ruginya terlebih dahulu.

Walau bagaimana pun seperti yang telah saya janjikan sebelum ini,  saya kongsikan apa yang telah saya fahami dari sedikit pengalaman dan pembacaan untuk manfaat kita bersama.  Sekiranya ada kesalahan dalam penyampaian saya ini diharap anda sudi menegur untuk menambah baik mutu perkongsian kita disini.

Ok... secara umumnya ebay mengenakan dua jenis fees:
  1. Insertion Fee
  2. Final Value Fee
Insertion Fee ialah sejumlah bayaran yang dikenakan apabila kita me"listing" sesuatu item berdasarkan jumlah harga permulaan atau "reserve price".

Final Value Fee pula ialah sejumlah bayaran yang dikenakan apabila sesuatu item terjual dengan berdasarkan jumlah keseluruhan harga item, kos penghantaran dan pengurusan penghantaran (handling).

Selain dari dua "fees" diatas terdapat bayaran-bayaran tambahan lain yang dikenakan secara pilihan, contohnya sekiranya kita hendak mencantikkan muka halaman jualan dengan menggunakan "template" yang disediakan atau  menambah bilangan hari "listing" dari 7 kepada 10 hari .  Jumlah "fees" yang dikenakan ini akan ditunjukkan kepada kita sebelum kita memuktamadkan "listing".

Buat masa ini Ebay memberi peluang kepada penjual untuk meletakkan 50 "listing" percuma bagi setiap 30 hari iaitu bermula hari pertama setiap bulan.  Jangan lepaskan peluang keemasan ini!  Penjual hanya dikenakan "fees" sekiranya sesuatu item berjaya dijual.  Dalam keadaan tertentu jika terdapat pembeli yang ingin membatalkan pembelian, maka "final value fees"ini juga akan turut dibatalkan.

Sebagai seorang penjual anda harus mengambilkira semua bayaran-bayaran yang terlibat ini, "fees" yang dikenakan oleh ebay, kos penghantaran dan pengurusan serta harga kos sesuatu item bagi mendapatkan jumlah keuntungan bersih sesuatu item.  Untuk tujuan tersebut ada beberapa halaman web yang menyediakan "calculator" khas untuk pengiraan  ini seperti:





Ok, nampaknya sampai disini sahaja perkongsian saya untuk kali ini, semoga bertemu lagi dan selamat maju jaya.

Nota kaki:
  1. Jangan lupa bayar atau buat-buat lupa bayar ebay fees apabila menerima invois atau akaun anda akan digantung.
  2. Ada penjual yang menganggap ebay fees terlalu membebankan dan beralih ke halaman jualan alternatif ebay, anda juga boleh bereksperimen di halaman-halaman web seperti www.bonanza.com , www.ebid.net dan lain-lain.
  3. Maklumat lanjut berkenaan ebay fees di sini.

Saturday, 24 November 2012

Pelajaran Ke Lima - Sambungan

Salam sejahtera,

Apa khabar semua...di harap anda semua dalam keadaan sihat walafiat.  Terlebih dahulu saya mengucapkan terima kasih kepada anda semua kerana sudi berkunjung ke blog ini dan tahniah juga diucapkan kerana anda merupakan segolongan kecil pengguna internet yang mahu memanfaatkan kemudahan ini untuk tujuan yang baik.

Kepada yang pertama kali mendarat diblog ini saya menyusun sepuluh jari kerana anda akan mendapati banyak kekurangan disegi penyampaian dan isi kandungan disini.  Sebab utamanya ialah tidak lain dan tidak bukan kerana saya bukan orang yang benar-benar mahir dengan selok belok perniagaan ebay apatah lagi untuk bergelar guru.

Apa yang akan anda dapat disini adalah merupakan beberapa pengalaman percubaan sendiri dan kutipan-kutipan idea serta teknik dari pelbagai sumber yang kebanyakannya percuma di alam maya ini.  Sememangnya ia suatu usaha yang amat kerdil dan "tak ada maknanya" kepada mereka yang telah mahir, walaubagaimana pun saya percaya ada mereka-mereka yang baru berkenalan dengan ebay yang boleh mendapat sedikit manfaat setidak-tidaknya.

Sebenarnya saya ingin menulis tentang fees yang dikenakan kepada penjual di ebay tetapi memandangkan teknik yang akan saya kongsikan ini amat sesuai untuk diaplikasikan pada musim menjelang krismas, maka saya tangguhkan dahulu topik fees tersebut dengan harapan agar teknik yang akan saya sampaikan ini dapat digunakan  terus untuk menghasilkan jualan pertama anda.

Suatu perkara yang umum kepada kita ialah tentang budaya orang barat yang memberi atau bertukar-tukar hadiah pada hari krismas dan seperti juga budaya kita kanak-kanaklah yang paling diraikan dihari-hari perayaan sebegini.  Maka sudah tentu tidak dapat tidak, barang permainan merupakan pilihan utama untuk dijadikan hadiah.  Teknik ini seakan-akan dropship, tetapi bukanlah dropship yang sebenar.

Teknik yang akan saya dedahkan ini secara ringkasnya adalah seperti berikut:
  1. Daftar ke laman web sebagai seorang pembeli di laman web menjual permainan seperti contoh yang telah saya berikan.
  2. Cari barang permainan yang dijual harga diskaun.
  3. Uji popularitinya di www.goofbay.com atau di www.ebay.com dan dapatkan harga jualan purata.
  4. Memasukkan "listing" di ebay, saya cadangkan secara "buy now" atau "auction" 3 hari sahaja.
  5. Sekiranya ada membeli dan membayar, maka:
  6. Masuk laman web permainan tadi, buat pembelian dan tukarkan alamat penghantaran kepada alamat pembeli.
  7. Anda mendapat keuntungan dari beza harga beli dan harga jual.
Risiko:

  1. Mungkin pembeli rasa tertipu apabila mendapati dia membeli melalui orang tengah apabila menerima bungkusan dengan alamat laman web menjual mainan tersebut.
  2. Akaun digantung kerana barang jenama permainan dalam senarai VERO...( akan dikaji...)
Peluang:

  1. Kemungkinan mendapat jualan adalah tinggi kerana faktor musim perayaan.
  2. Kemungkinan mendapat keuntungan yang besar dengan modal minima untuk listing dan lain-lain.
Ok... dah bersedia jom ke kita sana.


Klik banner "CLEARANCE" untuk melihat item yang dijual pada harga diskaun.



Kita akan dibawa ke muka laman yang menunjukkan senarai item yang dijual dengan harga diskaun, perhatikan juga banner di bahagian atas sekali yang menunjukkan "coupon code", ini boleh digunakan untuk mendapatkan lebih diskaun lagi.  Sekarang kita ambil satu item untuk di ujikaji.


Katakanlah saya mahu menjual item yang ditandakan di atas, seterusnya klik item tersebut untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut tentang item ini.   Tertera disini ialah harga jualan biasa dan selepas diskaun.  "Copy" tajuk item untuk dimasukkan ke ruang carian item popular di www.goofbay.com.


Masuk ke "Most Popular Tool" di www.goofbid.com dan "paste" tajuk jualan mainan dan tekan "search".  Carian pertama tidak membawa apa-apa hasil, cuba bermain-main dengan "keyword" dan saya gunakan "keywords" "Thomas And Friends Thomas" dan mendapat hasil carian seperti di atas.  Perhatikan item yang serupa tetapi berbeza dari segi saiz yang merupakan item yang popular.  Lagi satu perkara untuk diperhatikan ialah kedua-dua item ini menggunakan keywords "pillow" dan bukannya "plush toy".  Seterusnya kliklah mana-mana satu atau kedua-dua item tersebut untuk mendapatkan idea bagi menetapkan harga barang yang akan anda jual ini.


Lihat harga penjual ini iaitu $17.50 dan kos penghantaran pula $14.50 kesemuanya berjumlah $32.00 dan sebanyak 6 item ini telah pun terjual.  Anda mungkin boleh menjual dengan harga lebih tinggi lagi kerana item yang kita lihat tadi lebih besar dan berukuran 19".  

Katakanlah anda hendak bersaing dengan penjual ini dan naikkanlah harga item campur kos penghantaran kepada $ 35.00, anda masih boleh mendapat keuntungan  kasar sekitar $21.00 setelah tolak harga kos $13.99/14.00.  Ada kos-kos lain seperti "listing fees" yang belum kita bincangkan tetapi ia cuma sedikit sahaja.  Untung bersih anda saya anggarkan sekitar $15.00/RM45.00!!  Menarik bukan?  Saya telah berjaya mendapat jualan dengan cara ini dan saya yakin anda juga boleh melakukannya.   

Ok...saya rasa cukup bimbingan saya sehingga setakat ini sahaja, untuk yang selebihnya saya yakin anda boleh "belajar dengan cara meniru" dan gunakanlah kreativiti anda untuk menarik pelanggan.  Ingat pesanan saya dalam pelajaran sebelum ini iaitu apa yang terbaik untuk seorang pembeli, itu jugalah yang harus anda fikirkan sebagai seorang penjual.

Terima kasih kerana sudi mengikuti sehingga ke akhir, saya mohon maaf di atas segala kekurangan dan kelemahan yang ada.  Kepada anda yang berpengalaman sudilah membantu memberikan sumbangan idea kepada teknik ini atau apa-apa sekali pun.

Wasallam.

Nota kaki:
1.  Saya pernah lihat jualan ebook berkenaan menjual mainan tetapi saya tidak mempunyai ebook ini, mungkin isinya lebih kemas dan terperinci.
2.  Jika anda penjual yang baru tanpa "feedback" yang banyak janganlah terlalu tamak untuk menjual item yang berharga mahal, anda juga akan berhati-hati jika anda seorang pembeli...fikirkan...
3.  Sebagai pemain baru dalam ebay anda akan dihadkan untuk memasukkan "listing" dalam sesuatu kategori dalam masa 30 hari.






Wednesday, 21 November 2012

Pelajaran Ke Lima - Menjual Permainan Tanpa Modal?

Salam sejahtera,

Apa khabar semua?  Pelajaran kita yang seterusnya ialah menjual permainan tanpa modal!!  Tetapi...ada tetapinya... sebelum saya bermula apa kata anda melawat ke laman web permainan ini dan fikir-fikirkan bagaimana caranya kita boleh mencari keuntungan di ebay dengan menggunakan laman web seperti ini.  Okey diharap bersabar...


Saturday, 17 November 2012

Pelajaran Ke Empat - Saya Nak Jual Apa Di Ebay?

Salam sejahtera,

Apa khabar semua?  Semoga anda sihat walafiat semuanya.  Selamat Tahun Baru Hijriah juga untuk anda semua semoga tahun 1434 ini menjadi tahun yang membawa kejayaan kepada anda secara spiritual dan fizikalnya.  Terima kasih kerana masih sudi menjenguk blog ini dan saya harap anda akan mendapat sedikit sebanyak manfaat dengan perkongsian ilmu yang tidak seberapa dari saya ini.  

Di posting yang lalu saya ada menyebut beberapa ciri barangan atau item yang sesuai untuk dijual buat permulaan iaitu, kecil, ringan dan mudah dipos.  Apa maksud mudah dipos?  Maksudnya ialah item yang mudah pecah, rosak, busuk, mudah terbakar dan sebagainya tidak mudah dipos,  betul begitu?  Sudahkah anda semua memiliki senarai item anda untuk dijual?  Ini petikan kata-kata dari seorang guru Ebay di Malaysia iaitu saudara Noorizam Shah untuk kita renungkan bersama-sama:

"Bagi mereka yang kekurangan modal... Mulakan bisnes kecil-kecilan kita. Penat berbisnes cara konvensional? Mulakan bisnes online pertama kita...
Apa model bisnes kecil-kecilan kita? Mungkin menjual tudung, kain pasang, permainan kanak-kanak, jamu kesihatan, alat bantuan mengajar untuk kanak-kanak, jus buah, kek cawan, design banner, sertai program affiliate dan macam-macam lagi.
Tidak tahu bermula? Dapatkan panduan di internet. Banyak sumber boleh dicapai seperti enjin pencari Google, Youtube dan Facebook."

Ada dua kaedah yang saya ketahui untuk mencari idea tentang item yang ingin dijual di Ebay.  Kaedah yang pertama adalah seperti berikut:
  1. Kenal pasti trend semasa yang menjadi ikutan, peristiwa yang besar atau kegilaan semasa.  Contohnya kematian Michael Jackson, Steve Jobs dan lain-lain lagi.
  2. Cari item berkenaan trend tersebut untuk dijual atau gunakan kreativiti bagi menghasilkan item untuk dijual.(ini akan didedahkan kemudian nanti...)
  3. Item akan terjual.
Kaedah ini dikatakan telah menghasilkan ramai jutawan segera.  Tetapi hari ini saya ingin menggunakan kaedah lebih mudah untuk anda semua ikuti dan saya yakin anda akan berjaya menghasilkan pendapatan pertama anda dengan kaedah ini walaupun tidak menjadi seorang jutawan segera... InsyaAllah...

Kaedah ini bermula dengan soalan:

1.  Apa yang ada disekeliling anda?  Apa yang mampu anda beli?  Apa yang ringan, kecil dan mudah di pos ?

2.  Andaikankanlah anda tinggal di Surabaya atau di Johor Bahru dan secara kebetulan jiran di sebelah rumah anda penjual jamu (wong jowo).  Apa kata kita ambil JAMU sebagai permulaan untuk di uji daya jualannya di Ebay.




3.  Sekarang kita masuk ke laman web Ebay.com dan masukkan perkataan "jamu" ke dalam kotak carian dan tekan butang search.  Nah sekarang lihat rupa-rupanya ada orang yang menjual jamu di ebay selama ini tanpa kita sedari dan lihat pula cadangan ebay search berkaitan jamu : manjakani jambu jamu stick jamu soap jamu herbal soap rapet wangi leech oil foredi jamu herbs merit jamu jamu herbs merit.  Ini jelas bermaksud jamu merupakan salah satu item yang bagus untuk dijual di ebay.





4.  Sekarang cuba kita tekan perkataan sold listing seperti yang ditunjukkan nombor tiga di rajah untuk melihat jamu jenis apa yang laris dijual.  Jangan lupa untuk  menggunakan filter  Price+Shipping Highest First untuk mendapatkan harga jualan yang terbaik dan sebaliknya gunakan pula Price + Shipping Lowest First untuk mendapatkan harga paling rendah sebagai panduan meletakkan harga yang kompetitif.





6.  Untuk memperkemaskan ujian anda klik mana-mana salah satu item tersebut dan copy nama penjual kemudian masuk ke halaman http://www.goofbid.com di bahagian Ebay Seller History Tool dan paste nama penjual dan tekan butang search.  Dengan cara ini kita akan mendapat maklumat mengenai item-item yang laris dijual, harga, populariti malahan maklumat keuntungan jualan seseorang penjual juga akan dapat kita perolehi disini.



7.  Selain dari itu anda juga boleh terus menggunakan Ebay Most Popular Tool di http://www.goofbid.com untuk mendapatkan item jamu yang paling laris terjual.  Lihatlah betapa larisnya jamu ditempat pertama tersebut.  Wah duit ni....

8.  Gunakanlah kaedah ini untuk mendapatkan daya jualan item-item lain yang mudah anda dapati disekeliling anda.  Bagi mendapatkan kos pengeposan untuk rakan-rakan di Malaysia sila lawat http://www.pos.com.my , manakala untuk rakan-rakan di Indonesia saya kurang arif tentang khidmat pos di sana, mungkin ada yang sudi berkongsi maklumat di sini yah silakan.

8.  Jika semuanya sudah sedia apa lagi...ayuh ke rumah jiran sebelah yang menjual jamu, beri salam, lihat dalam-dalam ke matanya dan katakan "kita akan jadi JUTAWAN."

9.  Wasallam dan selamat maju jaya.

Nota kaki:

1.  Gunakan www.goofbid.com untuk menguji daya jualan sesuatu item mengikut halaman ebay negara tertentu,  perhatikan bendera diruang atas.  Ya, ebay mempunyai banyak halaman web berlainan negara dan daya jualan juga berbeza mengikut negara.

2.  Perhatikan ada penjual yang menggunakan kaedah jualan "Buy Now" iaitu kaedah jualan harga tetap untuk item yang laris, sebagai suatu cara mendapatkan jualan yang cepat dan banyak.
3.  Perhatikan juga description tentang item kerana disinilah kata-kata manis anda diperlukan bagi menarik pembeli dan meyakinkan mereka untuk membeli dengan anda.
4.  Sebelum meletakkan harga perlu diperingatkan tentang kos-kos yang agak tersembunyi dalam aktiviti menjual di ebay seperi listing cost, final value fee, Paypal service fee dan lain-lain lagi.  Cuba anda google tentang perkara ini dan cuba dapatkan halaman web yang mempunyai calculator khas untuk memudahkan pengiraan fee ini.
Enhanced by Zemanta

Tuesday, 6 November 2012

Pelajaran Ketiga - Belajar Membeli Sebelum Menjual

Salam sejahtera,

Selamat bertemu kembali dan terima kasih saya untuk anda semua yang sudi berkunjung ke blog ini.  Apa khabar semua?  Apa khabar Malaysia? Apa khabar Indonesia?  Semoga anda semua sihat walafiat dan ceria selalu hendaknya.  Terlebih dahulu saya memohon maaf kerana mengambil sedikit masa untuk mengemaskini blog ini.  Sehingga ini saya berharap anda semua telah pun mendaftar di Ebay serta Paypal dan juga telah berjaya membuat pembelian pertama anda di Ebay.  Adakah diantara anda semua yang berjaya mendapatkan 10 barangan/items di bawah USD 3.00? Jika ada saya ucapkan syabas kepada anda!

Hari ini saya ingin menganalisa muka halaman web jualan di ebay untuk kita sama-sama melihat apa yang terkandung didalamnya supaya boleh kita manfaatkan nanti apabila kita pula yang menjadi penjual.



Untuk permulaan saya masukkan kata kunci stamps di ruang carian ebay dengan pilihan All Categories dan tekan butang search.



Ok...setelah itu kita akan di bawa ke satu senarai item yang dicari iaitu stamps seperti di atas.  Untuk mendapatkan harga stamps yang terbaik ataupun termurah saya tunjukkan salah satu cara yang anda boleh lakukan seperti berikut:
  1. Ubah filter yang ditulis "Sort" di sebelah kanan atas dengan Time: ending soonest.  Ini akan menapis senarai dan menunjukkan item yang hampir tamat waktu lelongnya sahaja.
  2. Dipanel sebelah kiri pula, sila tandakan  Free shipping.
  3. Di sebelah atas button pilihan free shipping ialah Price dimana anda boleh setkan harga minimum dan maksimum mengikut kehendak anda.
Jika anda berjaya anda akan dapat hasil carian yang telah ditapis dengan harga yang anda kehendaki, dengan penghantaran percuma.  Item yang ditunjukkan ini hanya kadangkala cuma ada kurang seminit sebelum ditutup lelongannya.  Jika lewat ia akan ditutup dan anda terlepas peluang membelinya.



Setelah itu jika anda berpuas hati bolehlah klik mana-mana item yang anda  kehendaki dan anda akan dibawa ke muka halaman jualan item tersebut seperti di atas.  Sekarang saya minta anda semua tukar channel/watak (cara berfikir) anda dari seorang pembeli kepada penjual.  Mari kita lihat perkara-perkara yang ditandakan dengan nombor 1 hingga enam dalam gambar di atas:

1.  Categories
Disinilah penjual akan mula-mula sekali memasukkan informasi item mengikut kategori yang telah disediakan oleh ebay.  Tujuannya jelas iaitu supaya apabila pembeli memasukkan kata kunci tertentu, item yang terkumpul dalam kategori tersebut akan terbit dalam senarai carian.  Ada penjual yang dengan sengaja meletakkan item didalam kategori yang salah...fikirkan kenapa.

2.  Title
Tajuk item yang ingin dijual adalah disini.  Ini juga penting untuk item anda terbit dalam carian.  Kadangkala item yang sama akan dijual dengan title yang berbeza dengan tujuan menangkap kumpulan pelanggan yang berbeza dan item yang sama juga akan terjual dengan harga jauh berbeza!.  Ada banyak cara untuk mencari kata kunci yang popular atau yang kurang saingan akan saya bincangkan kemudian nanti.  Setakat ini anda gunakanlah kaedah meniru apa yang penjual lain letakkan dititle mereka.

3. Item Image
Ini juga tidak kurang pentingnya, pelajarilah cara mengambil foto yang menarik.  Kalau anda mempunyai item yang menarik tetapi gambarnya tidak menarik pelanggan anda boleh kehilangan pelanggan atau berakhir dengan harga jualan yang rendah.  Ingatlah foto item ini merupakan sudut penilaian pertama pelanggan apabila item anda muncul disenarai carian.  "Seeing is believing".

4.Auction Detail
Disini anda meletakkan harga permulaan untuk item anda.  Untuk mendapatkan harga yang menarik buat kajian harga purata jualan oleh penjual-penjual lain dan letakkan harga permulaan anda dibawah harga jualan akhir tersebut.  Jika anda berani letakkanlah harga permulaan USD 0.01 kerana ini secara boleh meletakkan item anda dimuka hadapan dan teratas disenarai carian.  Ada penjual yang meletakkan harga permulaan USD 0.01 tetapi berjaya mendapat harga akhir sehingga beribu-ribu dollar!

5.Shipping, Delivery, Payments dan Return.
Untuk permulaan saya cadangkan anda gunakan free shipping dengan cara memasukkan kos penghantaran kedalam harga barang.  Ini akan membuatkan item anda tersenarai dalam carian free shipping  dan meningkatkan daya jualan item anda.  Selain itu anda juga akan mendapat tanda atau tag free shipping dari ebay berwarna jingga di sebelah kanan atas gambar anda untuk menarik pembeli.  Delivery atau masa yang akan anda ambil untuk mengepos barang setelah pembeli selesai pembuat pembayaran.  Untuk payments gunakanlah paypal tanpa banyak soal kerana ia dimiliki oleh ebay.  Kesedian anda menerima barang yang dipulangkan akan meningkatkan kepercayaan pembeli, oleh itu jangan lupa menggunakan fungsi return.

6.Seller Information
Disini anda akan dinilai oleh pembeli.  Seperti yang pernah saya sebutkan dahulu setelah anda membuat pembelian anda akan diberi feedback dari penjual.  Semakin banyak feedback yang positif, semakin yakin pembeli kepada anda.  Sebab itu anda perlu mengumpul feedback dengan cara membeli item yang berharga murah.  Diatas sebab yang sama jika anda telah boleh mula menjual, juallah item yang murah terlebih dahulu.

Ok..nampaknya itu sahaja yang dapat saya berikan untuk hari ini.  Ada banyak lagi perkara yang boleh kita analisa dari muka halaman jualan ebay ini tetapi saya agak kesuntukan masa.  Saya berharap anda semua mendapat manfaat dari perkongsian saya yang tidak seberapa ini.  Saya mohon maaf diatas segala kekurangan yang sudah tentu ada dengan keterbatasan ilmu mengenai ebay yang saya miliki.  Apa pun saya mendoakan kejayaan yang terbaik untuk anda semua dan semoga kita bertemu lagi dilain kesempatan.

Wasallam.

Nota kaki:
  1. Apa yang terbaik untuk anda sebagai pembeli itulah yang harus anda fikirkan apabila anda menjadi penjual.
  2. Amalkan kejujuran dalam semua urusan anda diebay kerana sistem ebay telah diatur untuk memberi perlindungan kepada semua penggunanya.
  3. Ciri-ciri barang permulaan untuk dijual ialah kecil, ringan, murah kos hantaran, seperti contoh yang telah saya berikan ialah stamps, cari item lain yang sebegini.
  4. Gunakan www.goofbid.com untuk mendapat maklumat harga item, populariti item dsb.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...